BAĞCILAR BELEDİYE MECLİSİNİN 8. SEÇİM DÖNEMİ, 1. TOPLANTI YILI
07.11.2024 TARİHLİ OLAĞAN TOPLANTISINA AİT KARAR ÖZETİDİR.
KARAR NO 115 Hukuk Komisyonu ve İnsan Hakları Komisyonlarının, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nün, Hayrat İnsani Yardım Derneği ile İnsani yardım, sosyal hizmetler, eğitim, sosyal, sportif ve kültürel alanlarda ortak hizmet protokolü imzalanması için Belediye Başkanına yetki verilmesi talebine istinaden hazırlamış olduğu Hayrat İnsani Yardım Derneği ile Başkanlığımız arasında, insani yardım, sosyal hizmetler, yerel ve uluslararası faaliyetler, eğitim, sosyal, sportif ve kültürel ve benzeri alanlarda iş birliği yapılarak, ortak faaliyetler düzenlenmesi ve ortak hizmet projeleri gerçekleştirilebilmesi için Belediye Başkanı Abdullah ÖZDEMİR’e temsil, imza ve ilzam yetkisi verilmesi ile alakalı müdürlük teklifinin; Hayrat Uluslararası Öğrenci Derneğinin 13.06.2024 tarih ve 2024/23 sayılı dilekçesinin, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün 02.09.2024 tarih ve E-12108343-622-4070160 sayılı yazısıyla meclise sunulduğu ve Mahmutbey Mahallesi 16 parsel 2308 adada bulunan, mülkiyeti belediyemize ait olan imar planlarında Sosyal Kültürel Tesis alanı içerisinde kalan taşınmazın, 5393 saylı Belediye Kanununun 15 inci maddede yazılı şartları sağlamak ve amacı dışında kullanılmamak kaydıyla Hayrat Uluslararası Öğrenci Derneği’ne 30 yıl süreyle ücretsiz olarak tahsisi, 05.09.2024 tarih ve 97 nolu meclis kararı ile uygun bulunduğu gözetildiğinde ayrıca bir yetki verilmesine gerek bulunmamaktadır. Bu sebeple bahse konu teklifin konusuz kalması sebebiyle reddedilmesi gerektiği komisyonumuzca değerlendirilmiştir. Belediye Meclisinin onayına arz olunur.
Şeklinde hazırlanan rapor, Belediye Meclisinin 8 nci seçim dönemi 1 inci toplantı yılı, 07.11.2024 tarihli toplantısının 2 nci birleşiminde komisyonlardan geldiği şekliyle, kabulü işaretli oylamaya sunuldu ve oybirliği ile kabul edildi.
KARAR NO 116 İmar Komisyonu ile Kent Kültürü ve Estetiği Komisyonlarının, Plan ve Proje Müdürlüğünün, Yavuzselim Mahallesi, 2676 ada, 54, 58 parseller, 2676 ada, 59 parselin bir kısmı ve 2088, 3646 parsellere yönelik plan tadilatının görüşülmesi teklifine istinaden hazırlamış olduğu ve Bağcılar İlçesi, Yavuzselim Mahallesi, 2676 ada, 54, 58 parseller, 2676 ada, 59 parselin bir kısmı ve 2088, 3646 parsellere yönelik 1/1000 ölçekli uygulama imar plan teklifi (UİP-341063931), incelenmiş olup, Müdürlüğünden geldiği şekliye uygun bulunmuştur. Belediye Meclisinin onayına arz olunur.
Şeklinde hazırlanan rapor; Belediye Meclisinin 8’inci seçim dönemi 1’inci toplantı yılı Kasım ayı toplantısının 07.11.2024 tarihli olağan toplantısının 2’inci birleşiminde komisyondan geldiği şekliyle, kabulü işaretli oylamaya sunuldu ve oyçokluğu ile kabul edildi.
KARAR NO 117 Hukuk Komisyonu ve Tarife Komisyonlarının, Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nün Fevziçakmak Mahallesi, 3494 Ada, 3 parsel sayılı SS Topkapı Şişecam Fab. Yapı Koop. İçin kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı süresinin uzatılması talebine istinaden hazırlamış olduğu ve 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki kanun uyarınca adı geçen kanunun uygulama yönetmeliğinin 16 ncı maddesinin 8 inci bendinde “İdare veya TOKİ, kanun kapsamında yaptıkları uygulamalarda kendi bütçelerinden kira yardımı yapabilir.” İbaresi bulunmaktadır. Uygulama Yönetmeliğinin 16.maddenin 8 inci bendi gereği, Belediye Meclisinin Kararıyla Başkanlığımız tarafından kira yardımı yapılabileceği izahtan varestedir. Bu sebeple ayrıca bir değerlendirme yapmaya gerek kalmamıştır. Ancak kira yardımı süresinin en fazla ne kadar olacağı komisyonumuzca değerlendirildiğinde şu sonuca ulaşılmıştır. Dosyada emsal gösterilen Albayraklar Sitesi özelinde, çeşitli sebeplerle zamanında bitirilmesi mümkün olmayan projelerle ilgili proje bitimine kadar kira yardımı yapılıp yapılmayacağı hususu, Belediye Başkanlığımız tarafından 17.11.2017 tarihli yazı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sorulmuş olup, Bakanlıkça 23.11.2017 tarihinde verilen cevapta ‘’İdare veya TOKİ’ nin 6306 sayılı Kanun kapsamında yaptıkları uygulamalarda kendi bütçelerinden ve kendilerinin belirleyeceği süre boyunca kira yardımı yapmaları mümkündür. 6306 sayılı Kanun ve Uygulama Yönetmeliğinde buna engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır’’ ifadeleri mevcuttur. Devamındaki süreçte bu görüş referans alınarak Meclis Kararları ile Albayraklar Sitesi için proje Bitimine kadar kira yardımları yapıldığı görülmektedir. Diğer taraftan Belediye Meclisimizin, ilgili müdürlüğün teklifi doğrultusunda riskli yapı ilan edilen Fevziçakmak Mahallesi, 3494 ada, 3 parsel sayılı yerde bulunan “S.S. Topkapı Şişecam Fabrikası Yapı Kooperatifi” için daha önce 08.04.2021 tarih ve 41 sayılı meclis kararına istinaden verilen 24 ay süreyle ve 04.05.2023 tarih ve 49 sayılı meclis kararı ile 20 ay süreyle hak sahiplerine kira yardımı yapılmasına karar verdiği görülmektedir. Ayrıca komisyonlarımızca yapılan araştırmalarda İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından da kira yardımı hususunda benzer uygulamalarda bulunulduğu görülmüştür. Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, bu dosyada da Bakanlık görüşü referans alınarak, 6 (Altı) ay süreyle sınırlı olmak üzere hak sahiplerine kira yardımı yapılması talebi Komisyonlarımızca mevcut yasal mevzuata uygun bulunmuştur. Belediye Meclisinin onayına arz olunur.
Şeklinde hazırlanan rapor, Belediye Meclisinin 8 nci seçim dönemi 1 inci toplantı yılı, 07.11.2024 tarihli toplantısının 2 nci birleşiminde komisyonlardan geldiği şekliyle, kabulü işaretli oylamaya sunuldu ve oybirliği ile kabul edildi.
KARAR NO 118 Hukuk Komisyonu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Komisyonu ile Engelliler Komisyonlarının, Plan Proje Müdürlüğü’nün Barbaros Mahallesi, 3304 ada 17 parsel sayılı taşınmazın yanındaki tescil harici alanda kalan kısmın Aile Sağlığı Merkezi yapılmak üzere Sağlık Bakanlığına 25 (Yirmi Beş) yıl süreyle tahsis edilmesi talebine istinaden hazırlamış olduğu ve 5393 sayılı Belediye Kanununun; 18. Maddesinin “e” bendi gereğince; taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması halinde tahsisin kaldırılmasına, üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı ayni hak tesisine karar verebileceği yine aynı Kanununun 75. Maddesini (d) bendinde; kendilerine ait taşınmazları, asli görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak mahalli idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredebileceği anlaşıldığından;
Barbaros Mahallesi, 3304 ada 17 parsel sayılı taşınmazın yanındaki tescil harici alanda kalan kısmın Aile Sağlığı Merkezi yapılmak üzere Sağlık Bakanlığına 25 (Yirmi Beş) yıl süreyle tahsis edilmesi talebi komisyonlarımız tarafından mevcut yasal düzenlemelere göre uygun bulunmuştur. Belediye Meclisinin onayına arz olunur.
Şeklinde hazırlanan rapor, Belediye Meclisinin 8 nci seçim dönemi 1 inci toplantı yılı, 07.11.2024 tarihli toplantısının 2 nci birleşiminde komisyonlardan geldiği şekliyle, kabulü işaretli oylamaya sunuldu ve oybirliği ile kabul edildi.
KARAR NO 119 Hukuk Komisyonu, Ulaşım ve Trafik Komisyonlarının, Plan Proje Müdürlüğü’nün Demirkapı Mahallesi, 3488 ada 1 parsel sayılı taşınmaz üzerinde bulunan ve mülkiyeti Maliye Hazinesi adına kayıtlı F Blok 42, 43, 44 ve G Blok 45 ve 46 bağımsız bölümlerin Başkanlığımıza devrinin kabulünün değerlendirilmesine istinaden hazırlamış olduğu ve 5393 sayılı Belediye Kanununun; 18. Maddesinin “e” bendi gereğince; taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması halinde tahsisin kaldırılmasına, üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi otuz yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı ayni hak tesisine karar verebileceği yine aynı Kanununun 75. Maddesini (d) bendinde; kendilerine ait taşınmazları, asli görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak mahalli idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredebileceği anlaşıldığından;
Demirkapı Mahallesi, 3488 ada 1 parsel sayılı taşınmaz üzerinde bulunan ve mülkiyeti Maliye Hazinesi adına kayıtlı F Blok 42, 43 ve 44 numaralı bağımsız bölümler ile G Blok 45 ve 46 numaralı bağımsız bölümlerin 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 02.10.2024 tarih ve 116689 sayılı Bakanlık Makamı Olur'una istinaden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı nezdinde bulunan alacağımıza karşılık doğrudan Belediye Başkanlığımıza devrinin kabulü, komisyonlarımızca mevcut yasal mevzuata uygun bulunmuştur. Belediye Meclisinin onayına arz olunur.
Şeklinde hazırlanan rapor, Belediye Meclisinin 8 nci seçim dönemi 1 inci toplantı yılı, 07.11.2024 tarihli toplantısının 2 nci birleşiminde komisyonlardan geldiği şekliyle, kabulü işaretli oylamaya sunuldu ve oybirliği ile kabul edildi.
KARAR NO 120 Hukuk Komisyonu, İmar Komisyonlarının, Plan Proje Müdürlüğü’nün 15 Temmuz Mahallesi 3194 ada 1 ve 6 parsel ile 2398 parsel sayılı taşınmazların satışının değerlendirilmesi talebine istinaden hazırlamış olduğu ve 5393 sayılı Belediye Kanununun Arsa ve Konut Üretimi başlıklı 69 uncu Maddesinde; “Belediye; düzenli kentleşmeyi sağlamak, beldenin konut, sanayi ve ticaret alanı ihtiyacını karşılamak amacıyla belediye ve mücavir alan sınırları içinde, özel kanunlara göre korunması gerekli yerler ile tarım arazileri hariç imarlı ve altyapılı arsalar üretmek; konut, toplu konut yapmak, satmak, kiralamak ve bu amaçlarla arazi satın almak, kamulaştırma yapmak, bu arsaları trampa etmek, bu konuda ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları ve bankalarla işbirliği yapmak ve gerektiğinde onlarla ortak projeler gerçekleştirmek yetkisine sahiptir” ibaresini esas alarak, ilgili müdürlüğün teklifi doğrultusunda;
15 Temmuz Mahallesinde bulunan, mülkiyeti belediyemiz adına kayıtlı ve imar planlarında konut alanında kalan 3194 ada 1 parsel sayılı 311,55 m² sahalı taşınmaz ile 6 parsel sayılı 1.237,72 m² sahalı taşınmazın "arsa satışı" veya "Hasılat Paylaşımı/Kat Karşılığı yöntemiyle arsa satışı" şeklinde Devlet İhale Kanununa göre satılması ile imar planında kısmen konut kısmen de park alanında kalan 2398 parsel sayılı 10.470 m² sahalı taşınmazın belediyemiz adına kayıtlı bulunan 513/5942 hissesinin satışı veya "Hasılat Paylaşımı/Kat Karşılığı yöntemiyle arsa satışı" şeklinde şufa hakkı sahibi ile yapılacak protokol kapsamında satılması talebi 5393 Sayılı Kanunun 18/e maddesine göre komisyonlarımız tarafından mevcut yasal mevzuata uygun bulunmuştur. Belediye Meclisinin onayına arz olunur.
Şeklinde hazırlanan rapor, Belediye Meclisinin 8 nci seçim dönemi 1 inci toplantı yılı, 07.11.2024 tarihli toplantısının 2 nci birleşiminde komisyonlardan geldiği şekliyle, kabulü işaretli oylamaya sunuldu ve oyçokluğu ile kabul edildi.
KARAR NO 121 Hukuk Komisyonu ve İmar Komisyonlarının, Plan Proje Müdürlüğü’nün Mülkiyeti Belediyemize ait muhtelif taşınmazların satışının değerlendirilmesi talebine istinaden hazırlamış olduğu ve 5393 sayılı Belediye Kanununun Arsa ve Konut Üretimi başlıklı 69 uncu Maddesinde; “Belediye; düzenli kentleşmeyi sağlamak, beldenin konut, sanayi ve ticaret alanı ihtiyacını karşılamak amacıyla belediye ve mücavir alan sınırları içinde, özel kanunlara göre korunması gerekli yerler ile tarım arazileri hariç imarlı ve altyapılı arsalar üretmek; konut, toplu konut yapmak, satmak, kiralamak ve bu amaçlarla arazi satın almak, kamulaştırma yapmak, bu arsaları trampa etmek, bu konuda ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları ve bankalarla işbirliği yapmak ve gerektiğinde onlarla ortak projeler gerçekleştirmek yetkisine sahiptir” ibaresini esas alarak, ilgili müdürlüğün teklifi doğrultusunda;
Müdürlük teklifinde tapu kaydı ve imar durumları belirtilen taşınmazların “arsa satışı” veya “Hasılat Paylaşımı/Kat Karşılığı yöntemiyle arsa satışı” şeklinde Devlet İhale Kanununa göre satılması "5393 Sayılı Kanunun 18/e maddesine göre komisyonlarımız tarafından mevcut yasal mevzuata uygun bulunmuştur. Belediye Meclisinin onayına arz olunur.
Şeklinde hazırlanan rapor, Belediye Meclisinin 8 nci seçim dönemi 1 inci toplantı yılı, 07.11.2024 tarihli toplantısının 2 nci birleşiminde komisyonlardan geldiği şekliyle, kabulü işaretli oylamaya sunuldu ve oyçokluğu ile kabul edildi.
KARAR NO 122 Hukuk Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu ile AB ve Dış İlişkiler Komisyonlarının; Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yapılacak olan şartlı yardım teklifinin değerlendirilmesi talebine istinaden hazırlamış olduğu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından ''Çevre Gelirinin Takip ve Tahsili ile Tahsilat Karşılığı Öngörülen Ödeneğin Kullanımı Hakkında Yönetmelik'' gereğince Başkanlığımız tarafından alınacak olan çöp konteyneri ve iki adet çöp toplama aracının Devlet Malzeme Ofisinden alınması yönünde yetki verilmesi talebi, şartlı hibe kapsamında 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18 inci maddesinin “g” bendi uyarınca komisyonlarımızca mevcut yasal mevzuata göre uygun bulunmuştur. Belediye Meclisinin onayına arz olunur.
Şeklinde hazırlanan rapor, Belediye Meclisinin 8 nci seçim dönemi 1 inci toplantı yılı, 07.11.2024 tarihli toplantısının 2 nci birleşiminde komisyonlardan geldiği şekliyle, kabulü işaretli oylamaya sunuldu ve oybirliği ile kabul edildi.
KARAR NO 123 Hukuk Komisyonu, Kent Kültürü ve Estetiği Komisyonu ile Tarife Komisyonlarının; İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün Gölgelik (Pergola) Yapılırken Aranacak Hususlara Dair Yönetmeliğin belirlenmesi talebine istinaden hazırlamış olduğu ve İmar ve Şehircilik Müdürlüğünce hazırlanan Gölgelik (Pergola) yapılırken aranacak hususlara dair yönetmelik, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18 inci Maddesinin “m” bendi gereğince incelenmiş olup, rapor ekinde sunulmuş şekliyle komisyonlarımızca mevcut yasal düzenlemelere göre uygun bulunmuştur. Belediye Meclisinin onayına arz olunur.
Şeklinde hazırlanan rapor, Belediye Meclisinin 8 nci seçim dönemi 1 inci toplantı yılı, 07.11.2024 tarihli toplantısının 2 nci birleşiminde komisyonlardan geldiği şekliyle, kabulü işaretli oylamaya sunuldu ve oybirliği ile kabul edildi.
KARAR NO 124 Hukuk Komisyonu ve Eğitim Komisyonlarının; İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nün Norm kadro gereğince iptal/ihdas işlemlerinin yapılması teklifine istinaden hazırlamış olduğu ve İlgili Müdürlük teklifi ve ekleri dolu/boş kadro ve cetveller üzerinde yapılan incelemede; 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18 (l) maddesinde Belediye Meclisinin görev ve yetkileri arasında “Norm kadro çerçevesinde belediyenin ve bağlı kuruluşlarının kadrolarının ihdas, iptal ve değiştirilmesine karar vermek” sayılmaktadır. Aynı kanunun 49 uncu maddesi gereği hazırlanan ve 22.02.2007 tarih ve 26442 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren; “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik” gereğince hazırlanan kadro ve unvan değişikliği ile ilgili kadro iptal/ihdas cetveli komisyonlarımızca mevcut yasal mevzuata uygun bulunmuştur. Belediye Meclisinin onayına arz olunur.
Şeklinde hazırlanan rapor, Belediye Meclisinin 8 nci seçim dönemi 1 inci toplantı yılı, 07.11.2024 tarihli toplantısının 2 nci birleşiminde komisyonlardan geldiği şekliyle, kabulü işaretli oylamaya sunuldu ve oybirliği ile kabul edildi.
Uygulamayı telefonuna yükleyerek, borç sorgulama ve ödemeden emlak rayiç bedel sorgulamasına, her türlü talep ve şikayet başvurusundan nöbetçi eczaneye kadar toplam 44 hizmetimize 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.
Ayrıca belediye ile ilgili haberleri, projeleri, kültürel etkinlikleri buradan takip edebilirsiniz.